Нос Калиакра се намира близо до селата Българево и Свети Никола, в най-югоизточната част на Добруджанското плато – дълъг и тесен, вдаден 2 километра навътре в морето… Днес този наподобяващ полуостров нос е архитектурен, исторически и природен резерват.

Калиакра е природен и археологически резерват. Заема площ от 687,5 дка и включва диви степи и уникални крайбрежни скали. Растителният свят наброява повече от 400 вида. На територията на Калиакра са установени общо 310 вида птици, за 100 от които се изискват специални мерки за опазване на техните местообитания. От срещащите се видове 106 са от европейско природозащитно значение. Тук гнезди аристотелев корморан (Phalacrocorax aristotelis). Изключително е значението на района по време на миграция, тъй като е разположен на втория по големина прелетен път в Европа – Via pontica. Над Калиакра всяка есен от август до октомври преминават значителни количества прелетни птици – повече от 29 000 щъркели, пеликани и жерави, както и над 3000 грабливи птици, включително световно застрашените видове степен блатар (Circus macrourus), ловен сокол (Falco cherrug) и царски орел (Aquila heliaca). В морето около носа могат да се наблюдават и делфини.

Много легенди са свързани с нос Калиакра. Най-известната от тях разказва за 40 български девойки, предвождани от красавицата Калиакра, които скочили от скалите в морето, за да се спасят от османските турци. За да не се откаже някоя от тях, те сплели косите си една в друга.

В една от пещерите на нос Калиакра е уреден музей, където могат да се видят много археологически находки, открити при разкопки в резервата. Сред най-атрактивните експонати е макет на древната крепост, който демонстрира как е изглеждала в миналото.

Крепостта е обявена за архитектурен паметник на културата с национално значение.

Над 100 цветни прожектора осветяват небето над Калиакра и превръщат това приказно кътче в красива морска атракция. Калиакра е любимо място за посещение на туристите от близките курорти Балчик, Кранево, ”Албена”, „Златни пясъци”. В тези курорти неизменно се предлагат пакетни услуги, които включват посещение на легендарния нос Калиакра. А не липсват и туристи със собствен транспорт, които редовно посещават древнато селище, крепостта, чиито останки са забележителен исторически знак от миналото… Всеки иска да усети неповторимия и дух, да види приказните гледки, да се наслади на играта на делфините, да „усети” романтиката на руините, или просто за мъничко да си почине под сянката на дивите смокини… Почти няма хотел в близките курорти, който да не организира за своите туристи посещение на тази историческа дестинация. Динамичните туристи, които искат да съчетаят морската почивка с познавателен туризъм, неизменно изявяват желание да задоволят любознателния си интерес с посещение на този интересен край, като разглеждат и околните селища като Българево, Камен бряг с прочутата местност Яйлата и село Свети Никола. Особено са любопитни да видят прочутото хипарско селище камен бряг, който напоследък се превърна в хит и на 1 юли всяка година, а и през останалото време събира любители на хипи–културата…

Всички права запазени от
2024