Приморско е град във югоизточна България. Намира се в Бургаска област, в близост до Созопол и Царево. Населението на града в началото на 2012 г. е 3662 човека.
Град Приморско се намира на малък полуостров на брега на Черно море, в подножието на Странджа. Благодарение на своето разположение, на границата на умерено континенталния и средиземноморския климатичен пояс, Приморско е най- северното място в България , където могат да се отглеждат цитрусови плодове. На крайбрежието около Приморски се намират множество древни руни и градове.Последно е бил разрушен гр. Ранули, намиращ се на хълм Вълчаново кале, който в древността е бил един от най- големите морски градове. Останките на градските стени ограждат площ от 30 дек. Историците смятат, че това е един от най- големите градове- крепости в България. В разцвета си той е бил областен център. Отдавна археолозите търсят светилището на Ранули, като предположенията ги водят в околностите на града. Накрая, през 2003 г. , само на 3 км. от крепостните стени, на нос Маслен нос , учените откриват непокътнатото от времето светилище- обсерватория Беглик- Таш. То представлява неправилен кръг от частично обработени камъни с вдлъбнатини, в които в дните на слънцестоене и равноденствие, проникват слънчеви лъчи. Също така са открити жертвеник, олтар, трон и най-големият известен на науката долмен. Учените твърдят, че постройката е създадена през 14 в. пр.н.е. и се е използвала до 5 в. пр.н.е.
Много често на брега изплуват древни керамични останки. Не далеч от Приморско се намират и най- известните резервати:

  • Ропотамо- разположен сред огромни скали, надвиснали над морето. Тук са съхранени множество от изчезващите видове на флората и фауната.
  • Аркутино- там се опазва популацията на водните лилии.
  • Веселата скала- покрито гладко място, където от птичи поглед може да наблюдавате р. Ропотамо. Също толкова популярната скала “ Лъвската глава“, която също е разположена над реката.

Днес, Приморско се е превърнал в модерен курорт с множество хотели и жилищни комплекси.

Всички права запазени от
2024