България е уникална страна с голямо историческо наследство, невероятно богата на природата и хора с благ характер.

В България има няколко големи природни резервати, които са много популярни сред туристите. На територията на трите национални парка в планините Пирин, Рила и Стара планина, се намират единадесет природни паркове, включително парковете „Витоша“, „Сините камъни“, „Странджа“, „Рилски манастир“, повече от осемдесет резерви, сред които се открояват „Чупрене“ и „Сребърна“ – един от основните ресурси на страната.

В „Сребърна“ има около сто вида водолюбиви птици, затова са нарекли този резерват „Птичия Елдорадо“ в Пирин, можете да намерите и много редки и застрашени растителни видове.

Природният парк „Рилски манастир“ е голям природен резерват в непосредствена близост до една от основните културни забележителности в България -Рилския манастир. Ако имате достатъчно време можете не само да посетите комплекса, а и да направите разходка по една от туристическите пътеки на паркът, където се намират на около 30 езера, включително и тези, които са част от Седемте рилски езера.

Седемте езера в Рила планина – уникалните води от ледников произход, наречени според техните форми. Първите три езера – Сълзата, Окото и Бъбрека – се оттичат всяко поотделно в Близнака, от който водата преминава последователно през Трилистника, Рибното и Долното езеро. През последните две езера минава един вече по-мощен поток, който, изтичайки от най-долното езеро, дава началото на река Джурман (ляв приток на Струма).

Тракийската гробница и Мадарския конник на са територията на Националния историко-археологически резерват Мадара.

Гробницата е били създадена около 3-ти век преди новата ера и е добре запазена. Особено интересните стенописи и женски фигури, издълбани в камъка.

Мадарският конник е наследство от съвсем различна култура, под формата на ездач на кон датира от 8-ми век. Смята се, че това е образът на един от българските ханове.

В България има около 500 православни манастири, като в този брой не влизат отделните църкви, катедрали и параклиси. Повечето религиозни сгради са в околностите на столицата София.

Розовата долина е област в България, намираща се южно от Стара планина и северно от Сърнена Средна гора, получила названието си в средата на 19-ти век от традициите в отглеждането на маслодайна роза.

В Долината на розите всяка година в първите дни на юни се отбелязва Празникът на розата.

В град Казанлък, считан за столица на Розовата долина, е изграден историко-етнографският комплекс „Кулата“, където туристите могат да наблюдават примитивно розоварене и да опитат от продуктите с маслодайната роза. Там е разположен и специализираният Музей на розата.

Рилският манастир е разположен с Рила и се намира на 120 км от столицата.

Рилският манастир е ставропигиален манастир, намиращ се в Югозападна България, област Кюстендил, община Рила. Основан е през Х век от св. Иван Рилски, в горното течение на Рилска река.

Рилският манастир е един от най-значимите културни паметници в България, символ на България, включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО.

За любителите на активен отдих курортите в България предлагат невероятно разнообразие от забавления всички възрасти. Особено популярни са водения парк в района на Слънчев бряг, Делфинариума във Варна, Джип сафарито и разбира се толкова обичаните от туристите ресторанти в национален стил, кафенета, барове, дискотеки, нощни клубове. На безкрайни пясъчни плажове можете да карате на ATV, да погледнете морето с парашут или се възползвате от възможността да се насладите на океанските дълбини с опитен инструктор – водолаз. Разходка с лодка или кораб с развлекателна цел, също е популярно занимания за туристите. Фенове на риболова ще останат приятно изненадани от възможността да отидат на риболов с опитен инструктор в открито море, а запалените ловци знаят, че няма нищо по-добро, от това да прекарат нощта след голям ден в хижата в гора на брега на езеро.

Всички права запазени от
2024