Балчик (Balchik) е един от най-древните европейски градове. Създаден е преди повече от 2600 години около средата на VІ в. пр. Хр. от йонийски колонисти върху руините на много по-ранно селище, известно с името Круни – Извори. Дневният Балчик е морски курорт, който се намира в близост до Албена, Златни пасъци и Кранево. Курортът предлага на своите посетители прекраси пясъчни плажове, възможност за пълноценна почивка и богата история. В града интересни забележителности са: Ботаническата градина, Архитектурно – Парков Комплекс Двореца, Взаимно училище, Етнографски музей, Художествена галерия, Градски исторически музей, Текето. В района на Балчик се намират Нос Калиакра, Камен бряг, Побитите камъни.

Балчик е разположен в североизточната част на българското Черноморие, на 40 км от Варна, на 20 км от Каварна и на 490 км. от София. Балчик е разположен на брега на морето, в район с умереноконтинентален климат, средната температура през юли е 22 градуса, а температурата на морската вода през лятото достига до 24 градуса.

Балчик (Balchik) е един от най-древните европейски градове. Създаден е преди повече от 2600 години около средата на VІ в. пр. Хр. от йонийски колонисти върху руините на много по-ранно селище, известно с името Круни – Извори.

През І в. н.е. градът станал част от Римската империя, а най-голям разцвет достигнал през ІІ – ІІІ в. След разделянето на Римската империя през 395 г. от съществено значение за развитието на града се оказала близостта на Константинопол – столицата на Източната римска империя. Тогава селището се превърнало във важен административен и пристанищен център. През 544 – 545 г. градът е разрушен от силно земетресение, предизвикало огромни приливни вълни. Оцелелите жители се преместили и започнали да градят новото селище на мястото на днешния квартал „Хоризонт” в Балчик. В ранното Средновековие градът е бил един от областните центрове на българското царство Карвуна. В края на XIV в. Добруджа била завладяна от османските турци, а в края на ХVІ в. градът вече бил наричан Балчик. Балчик е освободен от османско владичество на 31 януари 1878 г.

В началото на ХХ в. тук е построена най-голямата мелница на Балканския полуостров. Около 70 000 т жито годишно са се изнасяли от града, като за целта са били използвани над 500 кораба. Житото е пътувало за Англия, Белгия, Германия, Дания и др.

От периода на румънската окупация е останала най-голямата забележителност на Балчик – „Двореца“ – бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария Александрина Виктория де Единбург (1875 г. – 1938 г.). Резиденцията е построена през 1924 г. В границите на резиденцията е разположена и Ботаническата градина – другата голяма забележителност на града.

В Историческия музей на Балчик се съхраняват голяма част от находките, открити при разкопки в района. Експонатите разказват за създаването и развитието на града в древността и през Средновековието, със снимки и документи е представен периодът, в който Балчик и Южна Добруджа са под румънско управление. В музея се съхраняват всички находки и мраморни статуи от храма на Кибела. Храмът на Кибела е открит през 2007 г. и според археолозите той датира около 280 – 260 г. пр.Хр. В останките от храма са намерени 27 запазени надписа, а почти всички изображения са на богинята Кибела. След земетресението в средата на VІ в. храмът е бил затрупан. Днес е достъпен за посещение без заплащане на входна такса.

Срещу сградата на Историческия музей е тази на Етнографския музей. Музеят се помещава във възрожденска къща, собственост на търговец от Балчик. Тук са изложени предмети от бита, накити, традиционно облекло. Специално място е отделено на занаятите като медникарство, абаджийство и др. Традиционни носии от Добруджа и Котел могат да бъдат видени на втория етаж на музея, там са изложени и интересни уреди като дараци (уред за чепкане на вълна), хурки, станове и др.

Художествената галерия също е интересно място за посещение. След връщането на Южна Добруджа на България през 1940 г. галерията е закрита, а експонатите са отнесени в Румъния. През 60-те години започва възстановяването на културната институция. Днес на площ от 800 кв. м са изложени произведения на изкуството на множество български автори. На първия й етаж има зала за чуждестранно изкуство и две други зали, приемащи временни изложби. Централно място във фоайето на втория етаж заема статуята на бог Дионис. Тук е и постоянната експозиция на галерията. Във фонда на галерията има над 1500 произведения на български и чуждестранни автори.

Съвсем близо до Балчик се намира морският курорт Албена. Двете дестинации са свързани с крайбрежната алея „Дамбата”. Тя започва от яхтеното пристанище, преминава покрай Двореца и достига до Албена, като общата й дължина е 7300 м.

На 16 км от Балчик, в близост до село Оброчище, се намира манастирът „Акязълъ баба” – „Св. Атанас”. Местните хора го наричат „текето”(дервишки манастир). Построен е през ХVІ в., но се посещава както от християни, така и от мюсюлмани. За патрон на манастира мюсюлманите считат мюсюлманския светец Акязълъ баба. След смъртта му дервишите построяват теке, около което възниква село Текиеджик (днешното село Оброчище). На това място християните почитат св. Атанасий Велики. Те вярват, че някога тук е имало манастир, превърнат от мюсюлманите в дервишка обител, а св. Атанас бил убит от османците, защитавайки вярата си. Днес посетителите могат да видят две сгради – тюрбето (гробницата), в средата на което е гробът на Акязълъ баба, и имарета – мястото, където някога монасите вършели своите ритуали и приютявали пътници. Сградите имат еднаква архитектура – седмостен с прилепено към една от страните му правоъгълно преддверие. Покривът на имарета е разрушен през Руско-турската война от 1768–1774 г.

В близост до Балчик има три модерни голф игрища. В района се намират още интересни места – село Кранево, рок столицата на България – град Каварна, както и много къмпинги. Недалече е и резерватът с крепостта Калиакра. Балчик и районът около него предлагат разнообразни възможности за настаняване, хранене и развлечения.

Безспорно обаче Балчик е най-популярен с възможностите си за морски туризъм. Красивите плажове в района около града, както и свежата природа привличат много туристи през летните месеци.

Всички права запазени от
2024