Град Бяла се намира почти на равно разстояние от областните градове Варна (56 км) и Бургас (70 кв). Най-близкият град е Обзор, който се намира на 5 км. Градът е сравнително спокоен и предлага на своите посетители възможност за една пълноценна почивка. Селището е с богата история, датираща от 4 век пр.н.е., когато носи името Аспрос.

На централния плаж на малкото градче се намира Палео-геоложкият обект Белите скали. В Бяла и региона са открити следи от слоя, който е обвил земята при падането на астероида, убил динозаврите, следи, датирани според учени, от повече от 65 000 млн. години.

Най-старата съществуваща и до днес църква в Бяла е „Св.Преподобна Мъченица Параскева” построена през 1840/41 година от жителите на Бяла по тогава действащите закони на Османската империя. Храмът на православните християни не е могъл да бъде по- висок от ръста на турчин с фес, покачен на своя кон и да не се различава по външна архитектура от останалите сгради в селото. През 2013 година бе извършена реставрация на над 170-годишният храм.

На територията на гр. Бяла има изграден още един храм. Църквата „Св.Успение Богородично” е датирана от 1876 година. През месец октомври 2001 г. по идея на родолюбиви българи е създадена Фондация “Вяра, Надежда, Любов” в Бяла, която през 2003 г. успява да събере средства за започване на строежа по новия храм. След като бе разрушен напълно стария храм, на негово място започна изграждането на нов през месец септември 2003 г. Към настоящият Църквата „Св.Успение Богородично” е изградена напълно.

Всички права запазени от
2024