Разположен на полуостров, вдаден в морето около 5 км. Благодарение на удобното си разположение ( 10- 15 мин. от летище Бургас), релефът на местността ( равнинен), наличието на достъпни и лесно отдаващи се под наем недвижими имоти, не дълбокото море и лечебната кал, превръщат мястото в идеално за семеен отдих.

Древното име на града е Анхиалос, основан е през 5 век пр.н.ера от гърци, обитаващи тогава Аполония- днешен Созопол. От 29 г. пр.н.ера е под контрола на Рим, а след това на Византия. Хилядолетната византийска история е изпълнена с набези и разрушения от готи, славяни, авари и българи. През 1336 г. градът минава под контрола на венецианците, а през 1453 г.- на турците.
В хода на руско- турската война 1828-1829г.,при крепостта Анхиалос се е провела битка (11 март 1829г.) и тя се оказала под обстрела на руски кораби- три бойни кораба, фрегата, бригантина и три канонерки. На 11 юли 1829 г. руската бригантина Орфей достига крепостта и изпраща десант, който взима в плен гарнизона и 13 оръдия.
След освобождението на България през 1878 г. градът не е част от новата държава, а е в пределите на  автономната Източна Румелия. След обединението на България с Източна Румелия през 1886 г. започва процесът на побългаряването на града. Основната част от кореното гръцко население напуска града след погрома през 1906г. и основават в Гърция гр. Неа Анхиалос. Втората вълна на изселване на гръцкото население е през 1919 г. в резултат на българо- гръцкия обмен. През 1921 г. в града е създаден многоброен лагер на руски емигранти казаци, включващ 130 човека, но след девет години са само 20 казака.  През 1934 г. името на града е променено на Поморие. В града и околностите от антични времена се добива сол- най-голямото производство на Блаканския полуостров. Също така в града се намира и завод за производство на алкохолни напитки “ Черноморско злато“ и православният манастир Свети Георги Победоносец. От 2004 г. в града се провежда ежегодният Международен фестивал за православна мусика “ Св. Богородица- Достойно Есть“, който събира хорове от България, Русия, Сърбия, Грузия и др.

Днес, Поморие е изключително привлекателен, не само за желаещите да прекарат почивката си тук, но и за всички желаещи да се отдадат на лечебни процедури. Мекият климат, близостта на летище и гр. Бургас, привличат все повече чуждестранни граждани да придобиват имоти в града.

 

Всички права запазени от
2024