Курортът Златни пясъци е най-големият по площ (над 1800 хектара) на Северното Черноморие. Той е разположен на 18 км. североизточно от Варна, на 488 км. източно от София, на север граничи със село Кранево, а на юг с вилна зона Чайка и прелива в курорта Св. Константин и Елена. Над него е Франгенското плато, характерно с варовиковия си строеж, податливо на свлачища и ерозия. Това място е известно като област с най-чистия и дребен пясък по Черноморието. В турско време е било наричано Узункум – дългите пясъци.

Буйна растителност обгражда отвред курорта, многобройни са храстите и дърветата в него, поради което прилича на истински парк. Минералната вода, която струи от няколко големи тръби на плажа, както и чудесната широколистна гора, граничеща с Франгенското плато, правят Златните пясъци един от бисерите на българския морски бряг. Началото на строителството, поставено около 1950 г., продължава и днес. Повечето алеи са асфалтирани, има множество успоредни на брега улички, хотелчета с малки паркове около тях, стъпала и заливчета отляво и отдясно на курорта – любими кътчета за туристи и почиващи, обичащи уединението.

Разположен в полите на Природен парк, „Златни пясъци“ представлява уникално съчетание от море и планина, и отдавна е прочут като перлата на българското Черноморие. Стабилната температура и микроклимат на Златни пясъци – около 27° C през целия сезон, го правят чудесно място за почивки и развлечения.

Курортът Златни пясъци предлага над 90 бр. хотели, вилни селища, общежития и вили с около 40 000 легла. Над 95 % от хотелската база е четири звездна категория, в т. ч. и 3 пет звездни хотела, реновирани в периода 2000- 2007 год.

Комплексът разполага с над разнообразни заведения за хранене, ресторанти, снек барове, кафетерии, специални щандове и над 20 нощни заведения – дискотеки, нощни локали, казинo, множество барове и др. Тук можете да посетите миниголф игрище, да се повозите с файтони и атракционни коли и да се насладите на предлаганите атракциони в аквапарка. Любителите на водните забавления имат възможност да упражняват всички водни спортове с правоспособни инструктори и съответната екипировка.

В Златни пясъци се провежда и фестивалът “Най-силният мъж”, състезания за Мис и Мистър “Златни пясъци”, киноложки състезания за всички породи кучета, сателитен тенис турнир, рали на стари автомобили, Международен фестивал на стандартните и спортни танци и др.

Всички права запазени от
2024