Руснаците са лидери по количество инвестиции в България

През 2018 г. чуждестранните инвеститори са инвестирали в България повече от €1.5 млрд, съобщава портал „Руска България“. Това е с 10.3% повече в сравнение с 2017 година. Главният мениджър в отдел „Ваканционни имоти“ на компания ARCO REAL ESTATE Веселин Маринов подчертава, че през последните две години цените на имотите в България са се увеличавали умерено.

Стабилността на пазара означава 10-15% ръст на година. Проектите не стоят на едно място, има активно строителство, особено в София, столицата на България. София, Варна, Бургас и Пловдив са сред най-популярните градове. София, столицата на България, се намира в полите на Витоша. Един от най-старите градове в Европа е изключително ценен за местните жители. Той ще бъде удобен за любителите на вълнуващ нощен живот и спокойна почивка по съвместителство. Варна е южен курорт, който има пясъчни плажове, музеи, паметници и катедрали. Купуването на жилище тук ще бъде полезно за тези, които искат да посещават различни процедури, защото местните курорти са нещо като гордост в България. Водата от минерални извори и кал от Варненското езеро са ефективни и полезни за всички. А младите хора могат да се забавляват във Варна в барове и дискотеки.

Най-популярният сред руснаците е пазарът на курортните имоти. Както беше отбелязано по-рано, руснаците са водещи в списъка по брой инвестиции в имоти. Те са инвестирали около  €3.6 млн. Жителите  на Украйна са инвестирали €0.8 млн, а жителите на Германия – €0.7 млн. През последните години той е бил донякъде в застой, но през 2018 г. и до 2019 г. се наблюдава значително увеличение на строителството и продажбите. Настъпи най-подходящият момент за закупуване на недвижими имоти в ски и морски курорти в България, с достъпни цени в най-добрите райони като Слънчев бряг, Свети Влас, Созопол, Банско и редица други. Сега се търсят и районите със СПА процедури, минерални води. Големият интерес към курортните недвижими имоти се дължи на добри печалби, които могат да се получат при отдаване под наем на недвижими имоти. Доходността, която може да бъде получена, е от 4 до 8%.

Защо руснаците толкова активно купуват жилища? Очевидно те виждат перспективи както в балканската страна, така и в собственото си развитие. Освен това руснаците купуват апартаменти с цел получаване на разрешение за пребиваване. След приключване на продажбата се дават определени привилегии. Получаването на разрешение за пребиваване съвсем не е сложна процедура, ако грамотно се възползвате от помощта на адвокати. Също така, според Веселин Маринов, напоследък интерес към недвижимите имоти може да се проследи сред жителите на Великобритания. А броят на разрешителните за строеж се увеличи с 12,4%.

Конкретно в недвижими имоти чуждестранните инвеститори са инвестирали през 2018 година €7.9 млн. По отношение на 2017 г. тези стойности са повече – €19.5 млн. Тези данни са предоставени от Българската народна банка (БНБ).

Всички права запазени от
2024